Het hemd van een gelukkig mens

Het hemd van een gelukkig mens
Soort werk:Sprookjesboek
Eerste uitgave:1987
Uitgever:Meulenhoff Jeugd
ISBN:90-290-9698-5
Flaptekst:

Bertus Aafjes (Amsterdam, 1914) behoeft als auteur voor volwassenen nauwelijks introductie. Bij Meulenhoff verschenen van hem recentelijk De mysterieuze Rechter Ooka, een nieuwe selectie van Japanse speurdersverhalen, een heruitgave van de Egyptische brieven, een essay over het wezen van de kunst en de oorsprong van de poëzie, en De sneeuw van weleer, waarin hij over de jaren tot aan zijn schrijverschap vertelt. Met Het hemd van een gelukkig mens richt Bertus Aafjes zich als sprookjeskenner tot de jeugd en alle sprookjesminnende lezers.

Bertus Aafjes vergaarde de verhalen in deze bundel op zijn vele reizen. Waar ter wereld hij ook was, overal verzamelde hij de sprookjes, fabels en legenden van het land waar hij zich bevond. Uit zijn gigantische verzameling sprookjes heeft hij de verhalen gekozen waarvan hij meent dat ze bij de hedendaagse lezer in de smaak zullen vallen. Hij heeft de sprookjes zo getrouw mogelijk naverteld.

‘De verzameling heet: Het hemd van een gelukkig mens,’ vertelt Aafjes in zijn voorwoord. ‘Dat hemd bestaat niet. Mocht iemand denken dat het wel bestaat, dan mag hij de verhalen van dit boek beschouwen als de flarden van dat hemd.’