Pet en Petra en het geheim van de bouwkunst

Pet en Petra en het geheim van de bouwkunst
Soort werk:Kinderboek
Eerste uitgave:1966
Uitgever:Zuid Nederlandse Aannemers Vereniging
Plaats:Heeze
Flaptekst:

Hoe gevaarlijk het kan zijn erfgenaam te worden van een zonderlinge miljonair merken Pet en Petra uit de Dapperbuurt in Amsterdam. Met een opstellenwedstrijd over bouwkunst behalen zij de eerste prijs. En daarmee erven zij Professor Pinkertons miljoenen - èn zijn geheime plannen voor een bouwkunst van de toekomst. Er is echter een voorwaarde aan het in ontvangst nemen van de erfenis verbonden. De beide prijswinnaars zijn verplicht een reis door Europa, Azië en Afrika te maken om daar de belangrijkste monumenten van de bouwkunst te bezoeken. Het wordt een reis vol spannende en soms benauwende avonturen.

William Cox, neef van Professor Pinkerton, wil zich de erfenis niet zonder meer laten ontgaan en hij stelt alles in het werk om het welslagen van de reis te voorkomen. Richard Kipling, de meest belovende student van de Professor, wil op zijn beurt tot iedere prijs trachten de waardevolle toekomstplannen in zijn bezit te krijgen. Hij schakelt daarbij zelfs de beruchte bende van de Rode Hand in. Geen wonder dat Pet en Petra in steeds groter gevaar komen te verkeren.

Maar zij worden niet alleen bedreigd door vijanden, ze zijn ook omringd door vrienden en beschermers. Hun pleegmoeder Tante Bikkelt je, Professor Ringeling en Homeer, de butler van de oude miljonair, maken de avontuurlijke reis mee. Vooral de laatste is door niets of niemand uit het veld te slaan en ziet nog kans om in de moeilijkste omstandigheden door zijn geestige opmerkingen iedereen aan het lachen te maken.

Volbrengen de prijswinnaars hun reis of moeten zij in hun meedogenloze achtervolgers de meerderen erkennen? Deze vraag wordt met veel humor en fantasie opgelost in dit spannende detective-verhaal van Bertus Aafjes, waarbij Willem Snitker de tekeningen maakte.

Bertus Aafjes woont op een der oudste en grootste Nederlandse kastelen — het Kasteel Hoensbroek — en als hij niet door verre landen dwaalt schrijft hij in een der torenkamers boeken voör volwassenen of voor de jeugd.

Pet en Petra en het geheim van de bouwkunst a Pet en Petra en het geheim van de bouwkunst b Tekst achterkant:

Bertus Aafjes is Nederlands meest gelezen dichter. Zijn Voetreis naar Rome werd in bijna honderdduizend exemplaren verkocht en wordt als klassiek meesterwerk beschouwd. Maar ook zijn reisverhalen kent bijna iedere Nederlander. Als jongeman ging Bertus Aafjes te voet naar Rome en sindsdien is hij blijven zwerven en bezocht een groot deel van de wereld. Toen hij dan ook Pet en Petra en het geheim van de bouwkunst schreef, kon hij uit eigen aanschouwen een levéndige beschrijving geven van de vele landen waarin het boek speelt.

Bertus Aafjes woont op een der oudste en grootste Nederlandse kastelen — het Kasteel Hoensbroek — en als hij niet door verre landen dwaalt schrijft hij in een der torenkamers boeken voör volwassenen of voor de jeugd.

Pet en Petra en het geheim van de bouwkunst 2 Herdruk: Meulenhoff Jeugd, Amsterdam (1989); ISBN 90-290-9985-2